fbpx

Microbiomul vaginal – esential in sanatatea sistemului genital feminin.

Topics: Sănătatea feminină
microbiomul vaginal

 

Termenul de “microbiom intestinal” este deja destul de cunoscut, cercetat si discutat in domeniul medical integrativ si functional, dar mai putin cunoscut este microbiomul vaginal si rolul esential al acestuia in sanatatea sistemului genital feminin.

Un numar foarte mare de femei prezinta simptome de infectii vaginale sau disbioza in microbiomul vaginal, care devin de multe ori cronice. Din nefericire, pentru unele femei simptomele devin o parte din viata lor de zi cu zi pe o perioada atat de indelungata, incat nici nu mai sunt sigure ce este normal. Au invatat sa traiasca cu aceste simptome si sa le gestioneze prin oprirea comportamentelor si factorilor care le exacerbeaza. Acest lucru insa afecteaza mult atat sanatatea fiziologica, cat si cea emotionala si relatiile.

De ce este esential sa mentii un microbiom vaginal sanatos?

  • Scade riscul de a dezvolta o infectie cu transmitere sexuala.
  • Scade riscul infectiilor urinare, fungice sau bacteriene.
  • Scade riscul infectiilor cu HPV, riscul de cancer de col uterin si de negi genitali.
  • Ofera protectie impotriva dezvoltarii afectiunilor inflamatorii pelvine.
  • Se reduce riscul de infertilitate.
  • Se reduce riscul de complicatii ale sarcinii, inclusiv nasterea prematura si endometrita post-partum.
  • Are un impact important asupra sanatatii bebelusului in timpul nasterii vaginale, deoarece acesta este unul dintre cele mai importante moduri prin care se dezvolta microbiomul intestinal al bebelusului si poate oferi protectie impotriva alergiilor, bolilor autoimune si astmului.
  • Creste calitatea vietii sexuale si a relatiei intre parteneri.

Speciile bacteriene vaginale si influenta lor asupra infectiilor.

Ecosistemul cervicovaginal este format din microorganisme diverse care coexista intr-un echilibru dinamic si stabilesc conexiuni complexe intre ele si cu gazda. Microbiomul vaginal, in general, prezinta o predominanta a genului Lactobacillus, in special a tulpinilor L. crispatus, L. iners, L. jensenii si L. gasseri. Lactobacilii contribuie la mentinerea homeostazei vaginale si previn colonizarea si dezvoltarea microorganismelor adverse, inclusiv a celor responsabile de infectiile cu transmitere sexuala. Compozitia microbiomului vaginal poate varia de-a lungul vietii unei femei, ca raspuns la factori endogeni si exogeni, precum varsta, sarcina, tratamentele farmaceutice si infectiile urogenitale. Echilibrul pH-ului in vagin este menit sa fie acid, pentru a oferi protectie impotriva acestor potentiali factori patogeni.

Cea mai frecventa disbioza vaginala la nivel mondial este vaginoza bacteriana, care se caracterizeaza printr-o mutatie a compozitiei microbiene de la normal, dominata de Lactobacilli, la o comunitate polimicrobiana de inalta complexitate. S-a stabilit ca vaginoza bacteriana se caracterizeaza prin prezenta bacteriilor anaerobe, precum Gardnerella vaginalis si Prevotella. Chlamydia trachomatis reprezinta cea mai frecventa infectie bacteriana la nivel mondial. Este un agent patogen bacterian gram-negativ, care poate duce la mai multe complicatii, inclusiv boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica si infertilitate.

Candidoza vulvovaginala afecteaza aproximativ 75% dintre femeile aflate la varsta de reproducere, cel putin o data pe timpul vietii, si din ce in ce mai multe sufera de recurente. Candidoza este cauzata de Candida albicans care, in loc sa faca parte din microflora vaginala normala, devine un patogen fungic oportunist, cu tendinta de supraaglomerare. Candida albicans este responsabila de 80-92% din cazurile de candidoza. Mai multe despre cum trebuie rezolvate infectiile fungice poti citi in articolul meu, Infectiile cu Candida. Ce presupune vindecarea pe termen lung?

Cauzele unui microbiom vaginal dezechilibrat.

Exista o serie de factori care pot determina sau afecta sanatatea ecosistemului vaginal:

  • Antibiotice. Acestea omoara bacteriile benefice ale vaginului si cresc sansa ca infectiile fungale sa prolifereze. Nu este vorba doar de antibioticele cu prescriptie excesiva si inutila, ci si de carnea continand antibiotice, pe care le consuma animalele crescute in mod industrial.
  • Dieta bogata in zaharuri. Zaharurile sunt un “carburant” preferat pentru fungi si bacterii patogene.
  • Microbiomul genital al partenerului. Si microbiomul partenerului este important, nu numai cel al femeilor. La contactul sexual se pot insera multe microorganisme patogene, care pot prolifera daca pH-ul vaginal nu este scazut si exista deja disbioza.
  • Toxinele care ucid microorganismele benefice. Peste 80,000 de chimicale produse de om au fost adaugate in mediul nostru in era industriala. Cele mai multe sunt cancerigene si altereaza functiile sistemului endocrin. Un numar foarte mare de toxine pot afecta atat microbiomul intestinal, cat si cel vaginal: pesticide din alimentie, poluanti din apa potabila, medicamente antiinflamatorii, anti-conceptionalele, anti-acidele, antidepresivele, produse de igiena intima care contin chimicale. Absorbantele conventionale (non-ecologice) contin reziduuri de pesticide si dioxina, acestea fiind corelate cu incidenta endometriozei.
  • Disbioza intestinala. Daca suferi de tulburari intestinale (colita, colon iritabil, arsuri la stomac, balonare, constipatie, diaree, halitoza, etc), este foarte posibil ca si microbiomul vaginal sa fie afectat.
  • Lipsa de estrogen. Menopauza sau orice factor care determina o scadere a estrogenului, poate dezechilibra pH-ul vaginal si determina disbioza. Lactobacilii vaginului se hranesc cu glicogen, dar peretii vaginului sunt bogati in glicogen doar atunci cand o femeie are o cantitate buna de estrogen in corp. Cand glicogenul a disparut, lactobacilii mor si pH-ul vaginal creste.
  • Expunerea la sperma care este alcalina si poate deregla pH-ul, mai ales atunci cand nu este suficient de scazut, sau nu se poate reechilibra suficient de rapid.

Cum poti restabili sanatatea microbiomului vaginal?

Exista o multitudine de actiuni eficiente pe care le poti intreprinde si care te pot ajuta sa rupi ciclul nesfarsit de simptome și dezechilibru si sa dobandesti o mai mare calitate a vietii tale. Iata concret ce recomand:

  • Este ideal ca pH-ul vaginal se se situeze in intervalul 3.5 – 4.5. Poti folosi benzi de masurare speciale pentru a-ti verifica oricand pH-ul. Astfel iti pot da seama daca te afli cumva la risc de infectii.
  • Consuma o alimentatie corecta pentru tipul tau metabolic , fara alimente procesate si zaharuri si adauga o varietate de fibre și polifenoli cu efect prebiotic, cat si alimente fermentate. Acestea vor imbunatati cantitatea si tipul de bacterii din sistemul tau digestiv si va avea efect si asupra microbiomului vaginal. Daca suferi insa de candidoza, alimentele fermentate sunt contraindicate pe perioada acuta a infectiei.
  • Probiotice si pre-biotice. Acestea sunt esentiale pentru sistemul digestiv si microbiomul intestinal, dar unele dintre acestea se pot folosi si vaginal si chiar este foarte indicat acest lucru!
  • NU folosi irigatiile vaginale decat in situatii de infectii severe si pe perioada scurta. Solutiile trebuie sa contina numai ingrediente naturale cum ar fi otetul de mere diluat in apa sau iaurt.
  • Foloseste numai absorbante din bumbac organic sau testate pentru chimicale.
  • Foloseste doar lenjerie de bumbac.
  • NU folosi parfumuri, coloranti si alte substante chimice sintetice in zona genitala.
  • NU folosi detergenti sintetici. Poti gasi o varietate mare de detergenti bio sau naturali care nu contin toxinele si parfumurile detergentilor sintetici, ale varor reziduuri raman pe imbracaminte.
  • In caz de infectii poti recurge la alternative naturale care combat infectia: ovule din extracte naturale din plante cu rol antimicrobian, de obicei in baza de miere, propolis. Sunt la fel de eficiente in multe cazuri, nu sunt toxice si nu distrug bacteriile benefice.
  • Adopta un stil de viata sanatos pe cat posibil pe toate planurile!

Pentru a avea o imagine mai completa si precisa despre starea microbiomului vaginal, atat in ceea ce priveste speciile patogene, cat si cele benefice si interactiunea dintre acestea, poti opta pentru testul Female EcologiX. 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.

 

 

Resurse:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-50410-x

https://www.scientificamerican.com/article/decoding-the-vaginal-microbiome/

Borgdorff H, Tsivtsivadze E, Verhelst R, Marzorati M, Jurriaans S, Ndayisaba GF, et al. Lactobacillus-dominated cervicovaginal microbiota associated with reduced HIV/STI prevalence and genital HIV viral load in African women. ISME J. 2014;8(9):1781-93

Kirjavainen, P. V., Pautler, S., Baroja, M. L., Anukam, K., Crowley, K., Carter, K. & Reid, G. 2009. Abnormal Immunological Profile and Vaginal Microbiota in Women Prone to Urinary Tract Infections. Clin. Vaccine Immunol2009; 16, 29-36.

Mitra A, MacIntyre DA, Marchesi JR, Lee YS, Bennett PR, Kyrgiou M. The vaginal microbiota, human papillomavirus infection and cervical intraepithelial neoplasia: what do we know and where are we going next? Microbiome. 2016;4(1):58

Petrova MI, Lievens E, Malik S, Imholz N, Lebeer S. Lactobacillus species as biomarkers and agents that can promote various aspects of vaginal health. Front Physiol. 2015;6:81.

Younes, J. A., Lievens, E., Hummelen, R., van der Westen, R., Reid, G., & Petrova, M. I. Women and Their Microbes: The Unexpected Friendship. Trends in Microbiology. 2017;26(1), 16-32.

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare