fbpx
 1. Prima pagină
 2. Sănătatea feminină
 3. Infecțiile urinare. Cum se pot rezolva natural, eficient și pe termen lung?

Infecțiile urinare. Cum se pot rezolva natural, eficient și pe termen lung?

Topics: Sănătatea feminină

Infecțiile urinare sunt printre cele mai frecvente boli, afectând peste jumătate din toate femeile la un moment dat in viață si in mod repetat, 25 la sută dintre acestea. Ideea că tractul urinar este un mediu steril a fost contestată cu succes cu ajutorul avansurilor tehnologice, inclusiv tehnici independente de cultură (qPCR). Știm acum ca urina nu este sterilă, chiar si in absența unei infecții relevante din punct de vedere clinic si ca întregul tract urinar găzduiește microorganisme, fiecare comunitate microbiană urinară fiind unică.

Microbiomul feminin de la nivelul intestinului, vezicii si vaginului este un factor cheie pentru sănătatea femeilor. O cantitate substanțiala de cercetări susține ideea că, similar cu microorganismele de pe alte zone ale corpului, unele bacterii din microbiomul urinar ajuta la menținerea sănătății si determina, intr-o anumită măsura, ce agenți patogeni pot coloniza tractul urinar.

Douăzeci pana la 40% dintre femeile tratate pentru infecții urinare au cel puțin o recidiva in șase luni. Aceste recidive sunt adesea cauzate de aceeași colonie bacteriana, care a fost responsabila pentru infecția inițiala, ceea ce sugerează ca ura-patogenii sunt capabili sa se sustragă de la apărarea gazdei si de la tratamentul cu antibiotice.

O infecție a tractului urinar apare atunci când bacteriile intra si se înmulțesc in tractul urinar (de obicei prin uretra). Tractul urinar este format din uretra, vezica, uretere si rinichi. Orice parte a tractului urinar poate fi infectat, dar aceste infecții încep de obicei in uretra sau vezica. Daca este lăsata netratata, infecția poate ajunge pana la rinichi.

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de E. coli, o bacterie care se găsește in mod natural in intestinul uman si poate migra in tractul urinar. Restul infecțiilor urinare pot fi însă cauzate si de alte bacterii precum Proteus mirabilis, S. saprophyticus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis și Klebsiella.

Cele mai frecvente simptome includ:

 • Durere sau senzație de arsura in vagin la urinare
 • O nevoie frecventa de a urina
 • Durere si disconfort la nivelul abdomenului inferior
 • Urina tulbure, întunecata sau cu miros neplăcut
 • Urina de culoare roz sau roșiatica – semnal ca exista sânge in urina

Cauzele infecțiilor urinare

Aceste infecții pot fi cauzate de igiena necorespunzătoare, funcția imunitara scăzută, desfiază a microbiomului intestinal si vaginal, utilizarea excesiva de antibiotice, utilizarea spermicidelor (care pot schimba echilibrul de pH al vaginului) si actul sexual. Femeile au de opt ori mai multe șanse sa dezvolte o infecție urinara decât bărbații; având o uretra mai scurta, bacteriile pot ajunge mai ușor la vezica.

Un nivel scăzut de estrogen (cum ar fi in pre- si menopauza) are un efect direct asupra uretrei (tubul care transporta urina de la vezica către exterior); acesta determina ca deschiderea spre vezica sa nu mai fie atât de strânsă si sa permită astfel scurgeri. De asemenea, fără estrogen suficient sau biodisponibil, pereții vaginali pot devine subțiri si uscați, bariera de protecție scade si poate face ca inflamația si infecțiile sa apară mai ușor. Aici poți afla mai multe despre sănătatea

Multe femei au dezvoltat prima lor infecție urinara in timpul sarcinii. Motivul este ca riscul ca bacteriile sa ajungă la rinichi creste in timpul sarcinii (din cauza modificărilor in pelvis si la nivelul uretrei).

Cum poți rezolva infecțiile urinare in mod natural, eficient si pe termen lung?

Consuma o alimentație , fără alimente procesate si zaharuri si adaugă o varietate de fibre și polifenoli cu efect prebiotic, cat si alimente fermentate. Acestea vor îmbunătăți cantitatea si tipul de bacterii din sistemul tău digestiv si va avea efect si asupra microbiomului vaginal. Daca suferi însă de candidoza, care co-exista adesea cu infecțiile urinare, alimentele fermentate sunt contraindicate pe perioada acuta a infecției.

Consuma suficienta apa si ceai de urzica pentru a ajuta la eliminarea mai rapida a bacteriilor patogene de la nivelul sistemului urinar. Elimina cofeina, ciocolata, roșiile, citricele si alimentele acide pe perioada infecției.

Tratamentul standard pentru infecțiile urinare consta in antibiotice. Acestea însă nu au succes la 25% la 35% dintre persoane, pot determina rezistenta, pot altera flora microbiana intestinala si funcția sistemului imunitar. Rata scăzută de succes la acest tratament se poate datora si faptului ca antibioticele de sinteza sunt ineficiente pentru microbii care se ascund in peretele vezicii urinare. Din perspectiva funcțională, utilizarea antibioticelor de sinteza nu oferă suportul necesar pentru astfel de infecții si, prin urmare, nu ajuta la rezolvarea riscului de infecții pe termen lung si / sau recidiva.

Din studiile clinice se poate concluziona ca probioticele pot juca un rol important in prevenirea infecțiilor urinare, dar trebuie luat in considerare faptul ca, deși bacteriile prebiotice pot coloniza intestinul si vaginul, ele nu pot coloniza vezica. Datorita legăturilor anatomice si microbiene intre ecosistemele intestin – vagin – vezica, probioticele au cel mai bun efect atunci când lucrează simultan la aceste trei nivele.

Mecanismul de acțiune al acestor prebiotice se rezuma la: coagregarea cu agenți patogeni, producția de acid lactic, imunomodulare – prin reducerea răspunsului pro-inflamator si creșterea numărului de lactobacili.

Microbiomul intestinal ne protejează de infecții in mai multe feluri si chiar ne antrenează celulele imune! De asemenea, joaca un rol foarte important in reglarea inflamației si a modului in care funcționează sistemul nostru imunitar. Un microbiom intestinal sănătos oferă protecție împotriva colonizării si supraaglomerării cu patogeni in organism.

D-manoza este unul dintre cei mai eficienti nutrimente, atât pentru tratamentul cat si pentru prevenirea infecțiilor urinare. Similar cu glucoza, D-manoza este un zahar care se găsește in mod natural in fructe precum merele, afinele si merișoarele. Este un zahar permis si pentru diabetici si pentru cei care evita zaharul, pentru ca nu se metabolizează la fel ca alte zaharuri. D-mannoza este eficienta deoarece se atașează de bacteriile E. coli, determinând-le sa se lipească intre ele si împiedicând-le sa se lipească de pereții tractului urinar. Bacteriile pot fi apoi ușor eliminate din organism in timpul urinarii.

In cazul unor infecții mai persistente, recomand clienților mei o combinație din următoarele plante, foarte potente in lupta împotriva infecțiilor urinare generate de E.coli dar si de alți patogeni: cryptolepis, coptis chinensis, uva ursi, juniper berry, bidens pilosa.

Monolaurina este de asemenea un alt extract benefic, cu spectru larg antimicrobian si utila mai ales pentru infecțiile cauzate de alte bacterii gram pozitive (si nu gram negative cum este E.coli). Funcționează prin perturbarea integrității membranei celulare bacteriene, blocând replicarea si ajungând sistemul imunitar sa distrugă agentul patogen.

Este important de menționat ca in special in cazul infecțiilor mai persistente, se recomanda si o acțiune împotriva biofilului – o acumulare de microorganisme si produsele extracelulare ale acestora care formează comunități structurate atașate pe o suprafața, cum ar fi mucoasa tractului urogenital.  Dezvoltarea unui biofil poate face ca infecțiile sa fie extrem de greu de tratat. Exista enzime naturale specifice, cum ar fi nattokinaza,  care pot perturba matricea biofilului unde se afla ascunși patogenii.

Pentru a susține funcția sistemului imunitar in procesul de eliminare a infecției, recomand adesea si terapia cu imunoglobuline si/sau consumul de colostru. Acesta ajuta organismul sa elimine bacteriile, virusurile si alți antigeni. Colostrul este de asemenea bogat in lactoferrină, care reduce inflamația, se leagă de endotoxine, acționează ca un prebiotic si stimulează creșterea bacteriilor bune din intestin, acționează pentru a stimula celulele T imunitare si creste globulele albe naturale.

 

Resurse

 1. Andersen TE, Khandige S, Madelung M, Brewer J, Kolmos HJ, Moller-Jensen J. Escherichia coli uropathogenesis in vitro: invasion, cellular escape, and secondary infection analyzed in a human bladder cell infection model. Infect Immun 2012;80:1858-67.
 2. Reid G, Bruce AW. Urogenital infections in women: can probiotics help? Postgrad Med J 2003;79:428-32
 3. Bao Y, Al KF, Chanyi RM, et al. Questions and challenges associated with studying the microbiome of the urinary tract. Ann Transl Med 2017;5:33.
 4. Brubaker L, Wolfe A. The urinary microbiota: a paradigm shift for bladder disorders? Curr Opin Obstet Gynecol 2016;28:407-12.
 5. Pearce MM, Zilliox MJ, Rosenfeld AB, et al. The female urinary microbiome in urgency urinary incontinence. Am J Obstet Gynecol 2015;213:347 e1-11.
 6. Whiteside SA, Razvi H, Dave S, Reid G, Burton JP. The microbiome of the urinary tract—a role beyond infection. Nat Rev Urol 2015;12:81-90.
 7. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130619164620.htm

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare