Efectele negative ale pilulei contraceptive.
Hormonii continuti in pilula contraceptiva (progesteron si estrogen) sunt mesageri steroidieni care afecteaza in mod puternic toate sistemele organismului. Steroizii pot suprima anumite simptome cum ar fi durerile menstruale, dar abnormalitatile biochimice din profunzime pot persista si se pot agrava, ducand la afectiuni.
Toxicitate cu cupru.
Pilulele contraceptive contribuie la un nivel de cupru in exces in organism. Acest lucru are efecte negative multiple printre care: deficienta de vit C, B6, zinc, fier, migrene, sindrom premenstrual, oboseala cronica, reactii alergice. Estrogenul din pilule are de asemenea un efect negativ asupra nivelului de cupru. Cuprul tinde sa creasca nivelul de estrogen din organism, iar estrogenul tinde sa creasca nivelul de cupru. Deci acestea se alimenteaza reciproc. Excesul de estrogen si toxicitatea cu cupru au efecte negative serioase in organism. Mai multe despre acestea poti citi in articolul : Dezechilibrele de cupru: o realitate comuna in societatea moderna.
Deficiente nutritionale.
Pilulele contraceptive determina atat o deficienta de hormoni tiroidieni, cat si deficiente nutritionale cum ar fi folatul, vitaminele B2, B6, B12 si C. Pentru ca ficatul sa poata metaboliza pilula contraceptiva, acesta necesita cantitati ridicate de vitamine B, vitamina C, magneziu si zinc. Asadar, daca o persoana a luat pilula mai multi ani, aceste deficiente sunt foarte posibile.
Infectii cu candida.
Ciuperca Candida albicans traieste in cavitatea bucala, in gat, intestine si tractul genito-urinar al celor mai multi oameni si este considerata de obicei ca fiind o parte normala a florei intestinale. Dar cand sistemul imunitar este slabit, acest organism ia forme patogene, transformandu-se. Este un organism oportunist, care atunci cand i se acorda oportunitatea va incepe sa colonizeze toate tesuturile organismului. Poate cauza?infectii locale si sistemice, alergii, si chiar afectiuni autoimune cum ar fi boala celiaca sau Crohn. Candida se afla in stransa legatura cu starea sistemului imunitar si este asociata cu eliberarea de histamine, cresterea citokinelor inflamatorii si a IgE.
Infectiile cu Candida se afla in stransa legatura cu dezechilibrele hormonale, si in special cu dominanta de estrogen, fapt puternic influentat de consumul pilulelor contraceptive, in special cele care contin si estrogen.
In plus, 79 de toxine produse de Candida sunt eliberate de catre aceasta in organism, punand o si?mai mare povara asupra sistemului imunitar deja slabit. Acestea intra in circulatia sanguina si apoi catre toate partile corpului, unde vor crea diverse simptome negative.
Formele miceliale ale Candidei elibereaza zeci de toxine diferite, care altereaza diferite tesuturi si organe, determinand astfel tipul de simptome care vor apare. Aceste toxine pot concura cu receptorii hormonali si cauza astfel hipotiroidism, hipoestrogenism, si pot de asemenea sa se cupleze cu cortizolul, progesteronul si alti hormoni pentru uzul propriu, rezultand in stari de deficienta endocrina. Dr George Georgiou
Depresie.
In prezenta unui dezechilibru intre estrogen si progesteron din cauza consumului de pilule contraceptive, raspunsul creierului este continuu alterat, ducand la multe efecte secundare psihologice. Un numar mare de femei care iau contraceptive orale sufera de libidou scazut, apetit scazut, sentimente de neputinta, dezinteres si tristete. De multe ori, doctorii alopati raspund la aceste simptome cu expresia: „asta este doar in capul tau!”, negand realitatea acestora.
Un studiu efectuat in Danemarca unde s-au analizat peste 1 milion de persoane a demonstrat ca exista o crestere semnificativa de depresie in randul femeilor care luau contraceptive orale. Pilulele cu progesteron, plasturele transdermal contraceptiv si inelul vaginal au fost toate asociate cu un procent mai ridicat de depresie si consum de antidepresive.
Cancer.
Femeile care au luat contraceptive orale inainte de a avea primul copil au un risc cu 44% mai ridicat sa dezvolte cancer la san. Dr. Chris Kahlenborn, Spitalul Altoona, Pennsylvania.
Un studiu publicat in Cancer Research a determinat ca exista un risc ridicat de a dezvolta cancer de san pentru persoanele care iau contraceptive orale cu doza ridicata de estrogen. Alte numeroase studii din anii ’90 au demonstrat ca femeile care consuma pilule contraceptive continand estrogen si progesteron au un risc ridicat de cancer de san timp de 10 ani dupa ce opresc consumul.?De asemenea, rezultatele studiului Nurses’ Health Study din 2010 a determinat acelasi risc crescut de cancer de san, in special la femeile care consuma pilule trifazice; acestea?difera in functie de concentratia de progesteron pe care o elibereaza si unde apar?modificari in 2 etape, dand nastere la trei concentratii diferite.
Mai mult de 20 de studii bine controlate au demonstrat riscul clar de cancer de san in perioada de premenopauza, in cazul consumului de contraceptive orale. Aceste estimari indica ca o femeie tanara care consuma contraceptive orale are un risc de 10 ori mai mare decat cele care nu consuma, in special daca le consuma in adolescenta sau pana in 30 de ani, sau timp de 2 ani sau mai mult, sau daca le consuma inainte de prima sarcina dusa la termen, sau daca are alti membri in familie care au avut cancer. Dr. Sam Epstein, The Breast Cancer Prevention Program
Un studiu condus de World Health Organization a demonstrat ca femeile care sunt infectate cu virusul human papilloma (HPV) si care au luat pilula contraceptiva timp de 5 – 9 ani au riscul de trei ori mai ridicat sa dezvolte cancer cervical decat cele care nu consuma contraceptive orale. Femeile cu HPV care au luat pilula contraceptiva mai mult de 10 ani au un risc de 4 ori mai ridicat sa dezvolte cancer cervical decat non-consumatoarele.
Probleme pulmonare.
Legatura intre estrogen si formarea de cheaguri in vene (tromboembolism venos) a fost identificat cu mai mult de 20 de ani in urma. Literatura extensiva a demonstrat ca estrogenul contribuie la cresterea factorilor care determina formarea cheagurilor in sange.
S-a descoperit ca o combinatie intre contraceptive care contin progesteronul denumit desogestrel cresc riscul de cheguri de sange mai mult decat o fac contraceptivele care contin alte tipuri de progesteron.
Dificultati de respiratie, dureri de piept, tusitul cu expectoratii de sange, dureri persistente de picioare, inrosire, umflare sau caldura in partea inferioara a picioarelor sunt toate simptome care indica prezenta cheagurilor.
Alternative non-toxice si naturale pentru contraceptie.
Metodele naturale si sigure pentru contraceptie au existat dintotdeauna, dar cele mai multe dintre acestea presupun rabdare, incredere, cunoasterea propriului corp si echilibru. Sunt lucruri care au fost sacrificate in era moderna, in favoarea metodelor rapide si convenabile, care nu mai necesita timp suplimentar pentru „cunoastere” si nici un anumit grad de sanatate si echilibru. Prin cunoasterea si identificarea semnalelor pe care corpul il transmite zilnic, cum ar fi temperatura bazala si schimbari in fluidul cervical, o femeie poate insa sa stabileasca momentul ovulatiei, cat si alte posibile schimbari in sistemul endocrin.
In prezent, femeile pot beneficia si de o multitudine de terapii si tehnici naturale, non-invazive pentru sanatatea sistemului reproducator, dar si pentru contraceptie. Metoda Billings bazata pe cunoasterea perioadei fertile este una din cele mai sigure, naturale, ieftine si eficiente metode pe care orice femeie ar trebui sa o cunoasca. In plus, aceasta iti va oferi satisfactie data de sentimentul controlului asupra propriului corp si al conexiunii profunde cu acesta. Deoarece aceasta metoda necesita macar cateva luni de aprofundare, pana cand te vei simti sigura ca poti determina singura perioadele nefavorabile conceptiei, exista si alte metode care pot fi utilizate, cum ar fi: prezervativul feminin si masculin, diafragma, capacul cervical si metoda masurarii temperaturii bazale. Si acestea pot avea unele efecte negative, dar in final alegerea unei combinatii de metode alternative naturale si mai putin toxice, ?care sa se potriveasca cuplului este scopul principal.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse: