Probleme inflamatorii ale pielii. Cauze si solutii.

 

Daca suferi de acnee, roșeață, mâncărime, piele descuamată, eczema, imbatranire prematura, ai de-a face cu inflamația pielii. Majoritatea oamenilor încearcă doar să le trateze cu creme și alte terapii locale, și să le accepte ca pe o parte frustrantă a vieții. Cu toate acestea, este necesar sa înțelegi cauzele principale ale inflamației pielii, pentru o rezolvare pe termen lung.

Te gândești vreodată la pielea ta ca la un organ? S-ar putea să fii surprins să auzi că pielea ta este cel mai mare organ al tău. Servește ca o barieră de protecție în exteriorul corpului tău. Nu este surprinzător că suprafața, aspectul și sănătatea pielii tale sunt determinate de dietă, stil de viață și factori de mediu.

 

Cauzele fundamentale ale inflamației pielii.

Rezistenta la insulina

Rezistenta la insulina se intampla atunci cand eliberarea de insulina necesara contracararii unui nivel ridicat de glucoza din sange epuizeaza celulele pana in punctul in care ele incep sa refuze insulina. Asadar celulele devin rezistente la insulina. Acest lucru poate duce la prediabet, diabet de tip 2 și probleme cronice de sănătate. De asemenea, iti poate crește riscul de inflamație a pielii și in special sub forma de acnee si hirsutism.

În plus, rezistența la insulină provoacă dereglarea metabolismului sfingolipidelor,  lipide complexe din corpul tău. Acestea  joacă un rol în modularea biologică a keratinocitelor și a celulelor imune ale pielii. Dereglarea metabolismului sfingolipidelor poate duce la afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau dermatita.

Folosind o interpretare functionala a anlizei de sange pot detecta din timp problemele de rezistenta la insulin si le poti rezolva.

Disbioza intestinală

Disbioza intestinală înseamnă că microbiomul tău intestinal este dezechilibrat. Chiar dacă disbioza intestinală apare în intestinul tău, aceasta nu îți afectează doar intestinul, ci si pielea!  De exemplu, infecțiile cu H  Pylori pot fi deosebit de dăunătoare pielii; pot declanșa un răspuns inflamator în corp si o varietate de afecțiuni inflamatorii cronice ale pielii, cum ar fi rozaceea și urticaria idiopatică.

Disbioza intestinală influențează, de asemenea, metabolismul histaminei, ceea ce poate duce la o inflamație a pielii mediată de intoleranța la histamină. Astfel apar erupții cutanate, urticarie și mâncărime, dermatite.

Urmand o strategie specifica, functionala si integrativa de reechilibrare a microbiomului este esentiala pentru sanatatea intregului corp!

Stresul oxidativ intens

Stresul oxidativ înseamnă că există un dezechilibru între producția și acumularea de specii reactive la oxigen  în țesuturile și celulele corpului tău, iar corpul tău nu este capabil să detoxifice aceste produse în mod corespunzător și suficient de rapid.

Stresul oxidativ poate duce la afecțiuni inflamatorii și alergice ale pielii, inclusiv psoriazis, dermatită atopică, urticarie si probleme legate de metabolismul colagenului. Reducerea inflamatie din organism, a toxicitatii si infectiilor ascunse sta la baza reducerii stresului oxidativ.

Expunerea la substante toxice

Mărcile convenționale de îngrijire a pielii, inclusiv creme, loțiuni, produse pentru acnee, gel de spălat pentru corp și machiaj, sunt pline de substanțe chimice toxice, care pot deteriora pielea și pot provoca inflamații. Mute produse de îngrijire a pielii elimină, de asemenea, umiditatea și uleiurile naturale ale pielii. În loc să o hidrateze cu adevărat, ele provoacă dependență de produs și va trebui să le aplici din nou în mod regulat pentru a te simți hidratat. Poti in schimb alege alternative naturale si non-toxice la toate produsele conventionale de igiena personala.

Deshidratare

Hidratarea pielii depinde foarte mult de nivelul general de hidratare al corpului. Pielii deshidratate îi lipsește apa și umiditatea. Acest lucru poate duce la mâncărime, descuamare și riduri. Asigura-te ca ai un consum adecvat de apa filtrata peste zi si rezolva dezechilibrul de electroliti din corp.

Dezechilibre hormonale

Fluctuațiile estrogenului și progesteronului pe parcursul lunii și un dezechilibrul estrogen-progesteron iti pot afecta pielea. Acestea pot duce la acnee si alte probleme inflamatorii. Rezolvand functia ficatului si prin reducerea inflamatiei, a toxicitatii si rezolvarea echilibrului de microbiome intestinal, se vor rezolva si foarte multe dezechilibre hormonale, in mod indirect.

Deficiențe de nutrienți

Alimentatia joaca un rol esențial în sănătatea pielii tale. Exista o serie de alimente care afecteaza in mod direct sanatatea pielii, cum ar fi: zaharul, lactatele conventionale, uleiurile vegetale industriale, grasimile trans, ciocolata si fast food-ul. Există diverse deficiențe de nutrienți care pot crește riscul de inflamație a pielii, inclusiv deficiențe de omega-3, vitamina A, vitamina D, antioxidanti, colagen și zinc.

 

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.