Hipercoagularea sangelui, mai comuna decat se crede! Cauze si solutii pentru preventie si vindecare.

 

Coagularea sângelui este un mecanism esențial pentru a opri sângerarea și a vindeca tăieturile sau rănile. Cu toate acestea, hipercoagularea, determina dezvoltarea de cheaguri de sânge în interiorul venelor tale, ceea ce poate deveni o problemă gravă sau care pune viața în pericol. Din fericire, există strategii naturale pentru a remedia aceasta problema.

Sângele tău nu este subțire ca apa și nu este gros ca si ketchup-ul, dar se afla undeva la mijloc. Dacă fluxul de sânge este mai lent, permite mai multe interacțiuni moleculare între celulele roșii din sânge și proteinele plasmatice. Acest lucru poate face ca celulele roșii să înceapă să se lipească între ele, crescând vâscozitatea sângelui.

Simptomele principale ale vâscozității ridicate pot depinde de localizarea potențialului cheag de sânge.

Simptomele cheagurilor de sânge în picioare sau brațe pot include: durere, culoare rosiatica a pielii, caldura la atingere. Simptomele unui cheag de sânge în abdomen pot include: umflarea stomacului, durere. Simptomele unui cheag de sânge în inimă (atac de cord) pot include: dificultăți de respirație, dureri în piept, oboseală, amețeli. Simptomele unui cheag de sânge în creier (accident vascular cerebral) pot include: dureri de cap severe, dificultate de a vedea si de a vorbi, pierderea echilibrului, lipsa de coordonare.

Este cunoscut ca printre factorii de risc pentru coagularea sângelui se numara: varsta peste 50 de ani, istoricul familial, calatoriile lungi, sedentarismul, obezitatea, sarcina, pilulele contraceptive. Dar care sunt cauzele funcționale ale coagulării sângelui? Cateva dintre acestea sunt:

Rezistenta la insulina.

Eliberarea de insulina necesara contracararii nivelului ridicat de glucoza din sange epuizeaza celulele pana in punctul in care ele incep sa refuze insulina. Asadar celulele devin rezistente la insulina. Atunci cand ele devin rezistente la insulina iar glucoza nu reuseste sa intre in celula, aceasta circula si se acumuleaza in sistem, provocand pagube arterelor si creierului.

De asemenea, poate contribui la diferite probleme de sănătate, inclusiv coagularea sângelui. Studiile au constatat că pacienții cu rezistență la insulină și hiperglicemie prezintă un risc mai mare de evenimente trombotice.

Nivel ridicat de fier.

Fierul este esențial pentru energia, concentrarea, sănătatea imunitară, digestie și alte aspecte ale sănătății tale. Cu toate acestea, prea mult fier poate deveni o problemă. Acest exces de fier ajunge să fie stocat în organele tale, inclusiv în pancreas, ficat și inimă. Poate duce la mai multe probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli hepatice și boli de inimă. Nivelul ridicat de fier poate crește riscul de coagulare a sângelui, tromboză venoasă și accident vascular cerebral.

Infecții cronice.

Infecțiile cronice, inclusiv infecțiile virale, bacteriene și fungice, iti pot afecta întregul corp si contribuie de asmenenea la  hipercoagularea sângelui. Este cunoscut in lumea medicala integrativa ca infectii precum cele cu H pylori, covid-19, Lyme si chiar infectiile orale pot creste hipercoagularea sangelui si riscul de tromboza.

Deficitul de vitamina D si vitamine B pot cauza probleme multiple de sanatate, inclusiv hipercoagularea sângelui si pot crește riscul de episoade trombotice.

Toxicitatea cu metale grele. Acumulari excessive de mercur, plumb si cadmiu contribuie toate la problemele de coagulare.

Disbioza intestinală.

Disbioza intestinală unde bacteriile patogene le depasesc pe cele benefice, crește dramatic riscul multor probleme de sănătate, sit e predispune la probleme de hipercoagulare a sângelui și episoade trombotice.

Stres ridicat, lipsa de somn si sedentarismul contribuie desigur la aceasta problema.

Solutii de rezolvare a problemei de hipercoagulare.

In primul rand, cu ajutorul unei interpretari functionale si integrative a analizei de sange, se poate determina daca esti supus acestui risc sau nu. Astfel, trebuie analizate corespunzator: starea fierului, starea glicemica (insulin, glucoza, LDH si hemoglobin glicata), markerii de coagulare a sângelui (cum este fibrinogenul, o proteină produsă de ficat al carei nivel optim ar trebui să fie între 150-285 mg/dL.), nivelul trombocitelor (asociate cu inflamatie crescuta si trombocitoze) si alti marker inflamatori cum ar fi homocisteina si  proteina C reactiva.

Printre strategiile naturale de suport si rezolvare a problemelor de coagulare  recomand:

  • alimentatia care se potriveste tipului tau metabolic, si care sa fie totodata antiinflamatoare, fara produse procesate si exces de zaharuri
  • detectarea din timp a dezechilibrelor in nivelul de fier si glicemic si a inflamatiei din organism
  • optimizarea nivelului de vitamina D
  • consumul de enzime proteolitice: serrapeptaza, nattokinaza
  • nutrienti antiinflamatori si cu efect anticoagulant: curcumină, resveratrol, quercetin, ghimbir, usturoi, cayenne, gingko biloba, etractul din seminte de struguri

Am incredere ca aceste informatii iti vor fi  de folos si te vor ajuta sa detectezi din timp eventuale probleme de hipercoagulare, pentru a preveni afectiuni serioase!

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.