fbpx

Hipercoagularea sângelui, mai comuna decât se crede! Cauze si soluții pentru prevenție si vindecare.

Topics: Inflamație

Coagularea sângelui este un mecanism esențial pentru a opri sângerarea și a vindeca tăieturile sau rănile. Cu toate acestea, hipercoagularea, determina dezvoltarea de cheaguri de sânge în interiorul venelor tale, ceea ce poate deveni o problemă gravă sau care pune viața în pericol. Din fericire, există strategii naturale pentru a remedia aceasta problema.

Sângele tău nu este subțire ca apa și nu este gros ca si ketchup-ul, dar se afla undeva la mijloc. Dacă fluxul de sânge este mai lent, permite mai multe interacțiuni moleculare între celulele roșii din sânge și proteinele plasmatice. Acest lucru poate face ca celulele roșii să înceapă să se lipească între ele, crescând vâscozitatea sângelui.

Simptomele principale ale vâscozității ridicate pot depinde de localizarea potențialului cheag de sânge

Simptomele cheagurilor de sânge în picioare sau brațe pot include: durere, culoare roșiatică a pielii, căldura la atingere. Simptomele unui cheag de sânge în abdomen pot include: umflarea stomacului, durere. Simptomele unui cheag de sânge în inimă (atac de cord) pot include: dificultăți de respirație, dureri în piept, oboseală, amețeli. Simptomele unui cheag de sânge în creier (accident vascular cerebral) pot include: dureri de cap severe, dificultate de a vedea si de a vorbi, pierderea echilibrului, lipsa de coordonare.

Este cunoscut ca printre factorii de risc pentru coagularea sângelui se numără: vârsta peste 50 de ani, istoricul familial, călătoriile lungi, sedentarismul, obezitatea, sarcina, pilulele contraceptive. Dar care sunt cauzele funcționale ale coagulării sângelui? Câteva dintre acestea sunt:

Rezistența la insulină

Eliberarea de insulina necesara contracarării nivelului ridicat de glucoza din sânge epuizează celulele pana in punctul in care ele încep sa refuze insulina. Așadar celulele devin rezistente la insulina. Atunci când ele devin rezistente la insulina iar glucoza nu reușește sa intre in celula, aceasta circula si se acumulează in sistem, provocând pagube arterelor si creierului.

De asemenea, poate contribui la diferite probleme de sănătate, inclusiv coagularea sângelui. Studiile au constatat că pacienții cu rezistență la insulină și hiperglicemie prezintă un risc mai mare de evenimente trombotice.

Nivel ridicat de fier

Fierul este esențial pentru energia, concentrarea, sănătatea imunitară, digestie și alte aspecte ale sănătății tale. Cu toate acestea, prea mult fier poate deveni o problemă. Acest exces de fier ajunge să fie stocat în organele tale, inclusiv în pancreas, ficat și inimă. Poate duce la mai multe probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli hepatice și boli de inimă. Nivelul ridicat de fier poate crește riscul de coagulare a sângelui, tromboză venoasă și accident vascular cerebral.

Infecții cronice

Infecțiile cronice, inclusiv infecțiile virale, bacteriene și fungice, îți pot afecta întregul corp si contribuie de asmenenea la hipercoagularea sângelui. Este cunoscut in lumea medicala integrativa ca infecții precum cele cu H pylori, COVID-19, Lyme si chiar infecțiile orale pot creste hipercoagularea sângelui si riscul de tromboza.

Deficitul de vitamina D si vitamine B pot cauza probleme multiple de sănătate, inclusiv hipercoagularea sângelui si pot crește riscul de episoade trombotice.

Toxicitatea cu metale grele. Acumulări excesive de mercur, plumb si cadmiu contribuie toate la problemele de coagulare.

Disbioza intestinală

Disbioza intestinală unde bacteriile patogene le depășesc pe cele benefice, crește dramatic riscul multor probleme de sănătate, sit e predispune la probleme de hipercoagulare a sângelui și episoade trombotice.

Stres ridicat, lipsa de somn si sedentarismul contribuie desigur la aceasta problema.

Soluții de rezolvare a problemei de hipercoagulare

In primul rand, cu ajutorul unei interpretări funcționale si integrative a analizei de sânge, se poate determina daca ești supus acestui risc sau nu. Astfel, trebuie analizate corespunzător: starea fierului, starea glicemică (insulină, glucoza, LDH si hemoglobină glisată), markerii de coagulare a sângelui (cum este fibrinogenul, o proteină produsă de ficat al cărei nivel optim ar trebui să fie între 150-285 mg/dL.), nivelul trombocitelor (asociate cu inflamație crescuta si trombocitoze) si alți marker inflamatori cum ar fi homocisteina si proteina C reactiva.

Printre strategiile naturale de suport si rezolvare a problemelor de coagulare recomand:

alimentația care se potrivește tipului tău metabolic, si care sa fie totodată antiinflamatoare, fără produse procesate si exces de zaharuri
detectarea din timp a dezechilibrelor in nivelul de fier si glicemic si a inflamației din organism
optimizarea nivelului de vitamina D
consumul de enzime proteolitice: serrapeptaza, nattokinaza
nutrienți antiinflamatori si cu efect anticoagulant: curcumină, resveratrol, quercetin, ghimbir, usturoi, cayenne, gingko biloba, extractul din semințe de struguri

Am încredere ca aceste informații îți vor fi de folos si te vor ajuta sa detectezi din timp eventuale probleme de hipercoagulare, pentru a preveni afecțiuni serioase!

Ți-a plăcut acest articol?

Articole similare