Analiza gastrointestinală și de microbiom
Majoritatea analizelor de microbiom intestinal analizează:
- markeri de sănătate gastrointestinala (beta-defensin 2, calprotectina, elastaza, SIgA, zonulina, FIT – occult blood)
- markeri bacterieni, fungici și parazitari
- bacterii producătoare de SCFA (butirat, propionat și acetat)
- bacterii legate de SIBO (bacterii sulfidogene și metanogene)
- H. pylori + antigen scaun
Acest tip de analize au un proces de control și calitate în două etape care stă la baza metodologiei: standardizarea eșantioanelor la o anumită concentrație de ADN extras și utilizarea unui control endogen pentru normalizarea datelor și precizie.
Testul se bazează pe extragerea unei cantități stabilite de ADN total din eșantion pentru analiză, spre deosebire de utilizarea unei anumite greutăți a eșantionului (de exemplu, scaun). Aceasta înseamnă că rezultatul final al abundenței microbiene va fi obținut pe baza concentrației de ADN și nu a greutății probei.
Astfel se elimină multe variabile, limitând riscul de a obține rezultate diferite la aceeași persoană și oferind comparații mult mai bune între eșantioane.