Oxidul nitric. Importanta pentru sanatate si in infectiile cu COVID-19.
Populatiile vulnerabile din actuala pandemie cu COVID-19 pot avea niveluri mai scăzute de oxid nitric produs endogen. Pacienții cu inflamatii vasculare cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, sindromul metabolic, boala pulmonara obstructiva cronică, obezitatea si tulburarile autoimune pot produce mai putin oxid nitric.
Aportul de oxid nitric in conditii proinflamatorii previne furtuna de citokine, restabileste densitatea capilara functionala, esentiala pentru eliberarea de oxigen si eliminarea deseurilor si protejeaza organele sensibile la oxigen, cum ar fi rinichii. Administrarea de oxid nitric in stadiile incipiente ale infectiei cu COVID-19 ar putea limita progresia catre SDRA in special la pacientii vulnerabili, care pot avea niveluri scazute de oxid nitric.
Aproximativ 50-55% din populatie prezinta defecte genetice de metilare, contribuind la probleme de toxicitate, care vor modifica cursul normal al productiei de oxid nitric.
In starea sa normala, oxidul nitric sintetaza (NOS) transforma aminoacidul L-arginina in oxid nitric (NO), unde L-citrulina este precursorul de oxid nitric. Aceasta cale prin L-arginina este afectata negativ, insa, in prezenta metalelor grele, a stresului oxidativ, a poluarii si a medicamentelor precum antiacidele. O mutație MTHFR activata contribuie, de asemenea, la aceasta modificare a procesului obisnuit si epuizeaza tetrahidrobiopterina (BH4).
Tetrahidrobiopterina este un cofactor vital pentru numeroase enzime din organism, inclusiv pentru cele implicate în formarea oxidului nitric (NO), precum si pentru neurotransmitatorii cheie dopamina, serotonina si epinefrina. BH4 joaca un rol critic atat in sanatatea inimii, cat si cea cognitiva. Vitamina C, metilfolatul si curcumina contribuie la un nivel optim de BH4.
Daca o mutatie MTHFR este activa, aceasta activare poate avea ca rezultat atat modele de supra-metilare, cat si de sub-metilare. Fiecare necesita o strategie proprie de echilibrare, dar ambele implica o disponibilitate redusa de cofactori, cum ar fi vitaminele B, zinc, seleniu, colina etc. Acesti factori contribuie la scaderea circulatiei si microcirculatiei cu niveluri mai mici de oxid nitric.
Alimente care stau la baza productiei de oxid nitric.