Asculta-ti trupul: foloseste jurnale alimentare si asigura reversul afectiunilor tale.

O persoana cu care am colaborat mi-a povestit ca, dupa multi ani de lupta cu medicina convenționala pentru a rezolva problemele de sanatate debilitante, dupa multe diete la moda si dupa numararea caloriilor impuse de dieteticieni, i s-a spus in mod constant ca nu are control asupra corpului ei si nu si-l poate „asculta”. I s-a spus ca nu se poate increde in asa ceva. In cele din urmă, a primit o lista mai lunga de medicamente si recomandari fara sens.

Asa cum multe persoane cu care lucrez stiu deja, a invata cum sa iti „asculti corpul” este o premiza de baza in programele mele de sanatate. Toate culturile ancestrale traiau intr-o astfel de armonie cu corpul lor, stiind instinctiv de ce aveau nevoie pentru a ramane sanatosi. Aceasta intelepciune pretioasa, acest know-how a fost transmis din generatie in generatie. Pentru stramosii nostri a constituit un mod vital si primar de supravietuire.

In majoritatea culturilor indigene, indivizii prospera in armonie cu natura, plantele si animalele. Ei au o abilitate remarcabila de a-si folosi mintea si corpul in moduri surprinzatoare, au o intelegere aparte a modului in care functioneaza corpul lor, de ce are nevoie pentru a ramane sanatos si de ce are nevoie Pamantul pentru a ramane sanatos, totul bazat pe o intelepciune si o filosofie ancestrala.

Ce s-a intamplat in vremurile noastre moderne? Cum ne-am pierdut instinctul? Cred ca a fost anihilat de „zgomotul” si comoditatea vietii noastre moderne. „Ascultarea corpului tau” nu inseamna sa iti permiti o satisfactie daunatoare zilnic, crezand caa doar „iti hranești” nevoile corpului. Inseamna sa te simti conectat la corpul tau si sa ai control asupra lui si asupra minții tale.

Poti sa ai incredere in corpul tau? Poti! Dar trebuie sa inveti cum. Trebuie sa inveti sa identifici si sa interpretezi toate semnalele pe care corpul tau ti le transmite zilnic ca raspuns la alimentatie si stil de viata, prin diferite simptome, emotii si ganduri.

Concomitent este esential sa restabilesti functia metabolismului tau si sa reduci inflamatia, toxicitatea si congestia pentru a putea „asculta” din nou, si a interpreta corect reacțiile tale.

Cei care iubesc si poftesc alimentatie toxica și alte otravuri si pretind ca acestea „au un gust bun” o fac doar pentru ca incarcaturile lor toxice, dezechilibrele biochimice, ineficientele metabolice si pierderea functiei metabolismului au dus la aberatii ale gustului si satietatii si au denaturat si subminat capacitatea naturala a corpului uman de a manca instinctiv. William Wolcott

asculta-ti corpul

 

Exista un „ghid de utilizare”?

DA! Mancarea are puterea de a te vindeca. Dar are si puterea de a te imbolnavi dacă este gresita pentru metabolismul tau. Nu numai ceea ce mananci este important, ci si in ce proporții consumi macro-nutrientii (proteine, grasimi si carbohidrati), care iti vor permite sa iti maximizezi energia, sa iti controlezi greutatea și sa atingi o sanatate optimă.

Pastrarea unei evidente a reactiilor tale, asa cum o fac clientii mei in programele mele de sanatate, va dezvalui fapte surprinzatoare despre modul in care corpul tau este afectat de alimentatie si stil de viata.

Iata patru categorii care ar trebui luate in considerare atunci cand doresti sa stabilesti dacă felul de mancare pe care il consumi te „hraneste” sau „te ucide”:

1. Cum sunt: ​​APETITUL, SATIETATEA, POFTELE (de dulce, sarat, etc)?

Pofta mea de mancare este mare sau scazuta?

Ma simt plin, dar nu sunt satisfacut (simt ca lipseste ceva) dupa mese?

Am pofte dupa 1-2 ore de la masa?

Imi este foame din nou dupa 1-2 ore?

2. Cum este NIVELUL MEU DE ENERGIE?

Dupa mese ma simt:

energizat sau letargic / somnoros / epuizat?

agitat dar epuizat in interior?

3. Cum sunt EMOTIILE si GANDURILE mele?

Dupa mese ma simt:

Lent, aerian, confuz?

Apatic, deprimat, trist sau anxios, iritabil, suparat?

Clar mental, cu o normalizare a procesului de gandire, stare emotionala imbunatatita?

4. Am REACTII NEGATIVE imediat dupa mese?

Reactiile adverse pot marca o anumită reactivitate alimentara si pot include (dar nu se limiteaza la): balonare, gaze, eructatii, stranut, tuse, mancarime, eruptii cutanate.

Acestea sunt doar cateva linii generale menite sa te ajute in constientizarea faptului ca mancarea ta zilnica este intr-adevar un factor puternic, important, care iti determina starea de bine. In viata noastra cu un ritm rapid nu mai lasam loc pentru astfel de intrebari! Desi acest lucru ne da o senzatie temporara de „economisire a timpului” pentru alte lucruri mai importante, realizam exact opusul: un corp lent, obosit, stresat si ineficient și o minte agitata, care necesita mai mult timp si efort pentru a trece prin responsabilitatile zilnice.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.