7 cauze pentru care suferi de lipsa de energie.
Lipsa de energie este „simptomul misterios” de care sufera o mare majoritate a populatiei si aproape toate persoanele cu care am lucrat in cadrul programelor mele de sanatate. Oboseala constanta a devenit atat de comuna, incat multe persoane au invatat sa traiasca cu acest simptom, sau il atribuie varstei sau il suprima cu stimulante cum ar fi cafeaua. Dar, cu siguranta nu este normala din punct de vedere biologic.
Lipsa de energie poate afecta fiecare aspect al vietii tale: familia, prietenii, locul de munca si activitatile tale vor avea de suferit. In acest articol doresc sa prezint cele sapte principale cauze ale oboselii cronice, pe care le vad in practica mea si cum se pot rezolva eficient.
1. Dezechilibre in macronutrienti.
Macronutrientii sunt grasimile, proteinele si carbohidratii. Corpul tau functioneaza cu ajutorul acestor macronutrienti si ai nevoie de un raport adecvat intre acestea pentru a obtine maximum de energie.
Una dintre cele mai frecvente dezechilibre de macronutrienti pe care o observ este este consumul redus de grasimi sanatoase si excesul de zaharuri din carbohidrati. In acest mod se vor produce dezechilibre glicemice, care vor rezulta in oboseala accentuata, dar si schimbari de dispozitie, iritabilitate, rezistenta la pierderea in greutate.
2. Dezechilibre nutritionale.
Dezechilibrul mineralelor se afla la baza tuturor afectiunilor si simptomelor negative. Vindecarea nu este posibila fara detectarea corecta si precisa a dezechilibrului de minerale, in orice organism.
Asemeni unei masini care are nevoie de carburant potrivit, si organismul nostru are anumite cerinte nutritionale specifice, care fac posibila mentinerea sanatatii, fara a simti constant senzatia de oboseala si letargie. Deficiente comune care stau la baza oboselii cronice sunt deficiente in vitaminele B, deficiente de fier, magneziu, potasiu, cupru.
Aceste dezechilibre pot fi corect determinate cu ajutorul analizei minerale tisulare si o interpretare functionala a analizei de sange.
3. Dezechilibre glicemice.
Glicemia, cantitatea de zahar care se regaseste in sange este principala sursa de energie a organismului. Cand ai un nivel constant de zahar din sange, vei avea un nivel constant de energie, fara fluctuatii dramatice.
Cand zaharul din sange fluctueaza, corpul tau se lupta pentru a incerca sa-l regleze. Poti incepe sa te simti rau, obosit, ametit, lesinat sau epuizat. Aceste simptome se pot agrava pe masura ce zaharul din sange creste sau scade la valori periculoase, deoarece corpul tau fie va incerca sa obtina mai mult zahar din alimentatie, fie iti va inunda sistemul cu hormoni, pentru a incerca sa-ti aduca glicemia la un nivel stabil.
O persoana cu hipoglicemie este predispusa la caderi ale nivelului glicemic in special in jurul orelor 3-4 PM si poate avea scaderi dramatice ale nivelului glucozei la 2-3 ore dupa masa. Aceasta persoana prezinta o pofta continua de dulciuri, este morocanoasa dimineata, devine nervoasa atunci cand nu mananca, are ameteli, este dependenta de cafea pentru a-i furniza energia necesara corpului, se simte slabita, agitata si nervoasa, se supara foarte repede, are o memorie slaba si lipsa de atentie.
Alte persoane au un nivel glicemic foarte ridicat si devin rezistente la insulina. Pentru organism normalizarea nivelului glicemic este prioritara si transforma astfel excesul de glucoza in trigliceride ce se depun ca si grasime. Acest proces necesita atat de multa energie incat corpul oboseste foarte tare. Mai mult decat atat, rezistenta la insulina scade capacitatea corpului de a folosi grasimea acumulata pentru furnizarea de energie.
Acest proces creste de asemenea nivelul de serotonina, o substanta care provoaca somnolenta, apatie. Persoanele care dezvolta rezistenta la insulina se simt obosite in cea mai mare parte a zilei ca si dupa mese, se simt infometate, au o pofta de dulciuri care nu se reduce nici dupa le consuma, sunt corpolente, urineaza frecvent, au un apetit ridicat, sete continuua , intimpina dificultati la scaderea in greutate.
Mai multe despre cum poti rezolva acest dezechilibru poti afla in articolul meu Sase pasi pentru a rezolva permanent problemele de glicemie instabila.
4. Dezechilibre in microbiomul intestinal.
Cunoscut ca „al doilea creier”, sistemul tău gastro-intestinal este un factor esențial și adesea trecut cu vederea în nivelul tău de energie. Nu trebuie neapărat să ai simptome intestinale vizibile pentru a avea o problemă cronică la nivelul intestinului. Axa intestin-creier este o rețea complexă de comunicare între aceste două sisteme de importanță vitală atunci când este vorba de nivelurile de energie.
Daca corpul tau sufera de sindromul intestinului hiperpermeabil, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire (SIBO), reactivitati alimentare, sau doar dezechilibre in bacteriile intestinale (disbioza), iti poate afecta semnificativ energia.
De exemplu, un studiu a aratat ca infectia cu un parazit numit Giardia lamblia este asociata cu un risc crescut de oboseala cronica, care persista cel putin 5 ani dupa ce infectia a fost tratata. Un alt studiu a constatat ca pacientii cu oboseala cronica aveau niveluri anormal de ridicate de Candida albicans in scaun.
In practica mea, utilizez o analiza complexa a microbiomului intestinal, care ofera informatii clinice valoroase pentru a dezvolta un program de vindecare intestinala personalizat.
5. Inflamatia si toxicitatea.
Alimentatia procesata, toxica si stilul de viata rapid si haotic, cat si mediul poluant sunt factorii principali care contribuie la inflamatie si toxicitate.
Nu suntem adaptați genetic la acest atac de toxicitate si nici nu putem gestiona prea bine inflamatia scapata de sub control.
Din fericire, parte din inteligenta genetica a celulelor este abilitatea de auto-detoxifiere.Daca nu s-ar intampla asa, fiecare celula din corpul nostru ar muri de auto-intoxicare! Dar din cauza faptului ca suntem bombardati cu materiale toxice la tot pasul, din alimentatie, medicamente, apa, aer, sol, organismul nostru poate deveni toxic, iar celulele pierd resursele necesare pentru a se auto-detoxifia.
Prin efortul organismului de a se mentine sanatos, acesta va incerca sa elimine toxine atunci cand i se va oferi ocazia – nu este chiar o treaba asa de simpla, tinand cont ca organismul nostru este format din peste 100 de miliarde de celule. Aceasta poate fi o povara in plus pentru organele de detoxifiere deja slabite…si desigur determina o stare si mai accentuata de oboseala.
Dar oferind organismului toti nutrientii necesari conform cerintelor sale genetice si nutritionale individuale, si sprijinindu-l in mod corect pentru a putea face fata eliminarii de toxine, (care otravesc, slabesc si altereaza functiile metabolice), se poate oferi un mediu pentru a facilita tendinta naturala, innascuta a organimsului de a manifesta sanatate optima…daca i se ingaduie!
6. Dezechilibre hormonale.
Diferitele sisteme ale corpului nostru comunica printr-o retea inteligenta de cai hormonale. Un sistem endocrin (hormonal) care functioneaza corect este esential pentru un nivel bun de energie. Doua disfunctii ale cailor hormonale relativ frecvente pe care le gasesc la persoanele care se lupta cu un nivel scazut de energie sunt oboseala glandelor suprarenale si functia tiroidiana scazuta.
Folosesc in practica mea un test foarte complet si precis pentru a intelege intregul tablou hormonal. In toate cazurile insa este necesara parcurgerea pasilor de mai sus pentru a asigura un plan de echilibrare pe termen lung.
7. Probleme cu somnul.
Tulburarile de somn, cum ar fi insomnia și apneea, afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. De cele mai multe ori este o consecinta a problemelor enumerate mai sus.
Un somn de proasta calitate sau insuficient, determina nu numai efecte fizice, cum ar fi reflexele mai lente si slabiciune musculara, dar si efecte emotionale, cum ar fi iritabilitate, dificultati de concentrare, memorie slaba si dureri.
Cand nu dormi suficient pentru ca ai un nivel de stres constant in viata ta si in organism, nivelul de cortizol creste peste nivelul normal si scade nivelul melatoninei. Acest lucru te face sa te simti si mai nelinistit, si sa ai dificultati in a adormi cat si insomnii.
Sub stres, suprarenalele sanatoase isi cresc productia de cortizol si DHEA pentru a mentine sanatatea. De asemenea, secreta adrenalina, oferind un impuls de energie atunci cand este nevoie. Daca acest lucru devine excesiv si cronic, suprarenalele nu mai pot tine pasul cu cererea si nivelul DHEA incepe sa scada, ceea ce determina extenuarea suprarenala.
In concluzie, primul pas in rezolvarea acestei probleme este constientizarea ei, apoi intelegerea cauzelor , urmata de actiunea concreta de a le rezolva.
Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, poti programa o consultatie aici.
Resurse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23399438/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17886123/